marți, 23 noiembrie 2010

Inventivitatea mioritica

Mass-media prezentului e tare afectata de recesiunea omniprezenta. Redactorii, reporterii, producatorii, intreaga organigrama a unui trust de presa e ahtiata si stresata dupa senzational. In buna parte acesta nu e de gasit, iar ce se gaseste nu are nimic a face cu senzationalul - vezi "bomba"... Asta din lectia de jurnalism cu omul care musca un caine... S-au mai smecherit si cainii.
Daca nu ai senzational nu te poti vinde, nu poti vinde productia. Asa intervine inventivitatea, in cazul de fata, inventivitatea mioritica. Si nu-i a gluma. De fapt, in mod sec, prefabricarea subiectului. Si uite-asa senzationalul prinde viata, mai ales cand e promovat hiper-agresiv si cu mult prost gust si multa ignoranta in detrimentul eticii si deontologiei jurnalistice.
Citirea printre randuri, rastalmacirea si ruperea din context sunt uneltele jurnalismului din ziua de azi. A celui care se vinde. Si prostia e parte integranta a acestei stari de fapt. Urmarind un asa-zis realizator TV (pe GSP), inclini sa crezi ca prostia e de-a dreptul naturala si nu prefacuta.
La un seminar, un profesor american - foarte blazonat intr-ale jurnalismului, a facut-o franjuri pe o studenta care folosea persoana I in relatarea unei stiri: "Who the f... are you !?! who cares about you ?!?" Ideea era de a oferi informatia fara insertii si interpretari personale, cat mai aproape de forma bruta; putin cizelata pentru a putea fi publicata, insa nicidecum cu "eu am considerat, eu am presupus, eu cred ca, eu zic ca, parerea mea este" ...s.a.m.d.
Pentru a avea o parere pe care gasesti de cuviinta sa o impartasesti publicului larg, trebuie sa ai, intai-si-intai, competenta profesionala si oarecare experienta dovedita fata de tema abordata. De pilda, oameni care nu i-au vazut (se poate sa nu se fi nascut la timp) pe Tiriac si Nastase jucand, comenteaza meciuri si emit pareri de arhi-cunoscatori intr-ale tenisului. Si parerea acestora e luata a buna - vezi "a zis comentatoru' !" Comentatorul e atent sa nu rateze pronuntia americanizata a cuvintelor cheie intr-un meci de tenis (gheim, breik) si folosirea unor neologisme "necesar tehnice" care dau impresia de creare a unei noi limbi (precum spanglish) si coplesesc ascultatorul/privitorul cu cultura si "vastitatea" informationala: inside-out, moon ball...
La un alt pol, nu opus, se remarca varianta comentatorului a carui competenta lingvistica sfideaza orice urma de interes sau curiozitate profesionala. Fie ca e vorba de germana, franceza, sarbo-croata, engleza sau chiar ucraineana, pronuntia numelor e absolut hilara.
Si oameni de acest gen sunt formatori de opinie sau, mai degraba, in-formatori; din ciclul, presa educa si formeaza...
In spiritul acestui curent (cca 380V) nominalizatii anului sau poate ai deceniului la sectiunea "Exemple de neurmat" sau "Oricum dar nu ca ei" ar fi: Horia "Probabil si Sincer" Ivanovici, Mihai "Nu-i asa ?" Mironica, Andrei "Filtrant" Vochin, Liviu Tudor "Stati putin !" Samuila, Marius "E adevarat ?" Chican, Emanuel "Vreau sa va pun o intrebare !" Terzian si Radu "OM-iti spun eu ce facea !!" Banciu acest MM Stoica din presa de ...resort, la fel de inchipuit si de infumurat.
Bunaoara ca lista e mult mai lunga. Cei neinclusi se pot autopropune pe barba lor.


Niciun comentariu: